Content

wtorek, 22 października 2013

Ten o ziołach, część 2 czyli mięta i melisa

Kontynuuję dział zielarski. W natłoku obecnych wydarzeń ciężko mi jest odnaleźć chwilę tak, żeby rzetelnie przygotować się do opisywania poszczególnych ziół (wchodzi tu w grę wspieranie się „literaturą fachową” i poszukiwania w Internecie).


Dziś będzie aromatycznie i orzeźwiająco  - na tapetę postanowiłam wziąć dwa zioła – miętę i melisę ;)


Mięta pieprzowa /Mentha piperita/

Nazwa tego krzewu pochodzi od biednej nimfy Menthe (inaczej Mintho, Mente), zamieszkujące Podziemia, będąca kochanką Hadesa. Dręczona przez zazdrosną żonę Hadesa, Persefonę została przemieniona w ziele

Rozpozna ją każdy. Ziele niewymagające, dość wszędobylskie, szybko rozmnażające się poprzez kłącza. Uwaga, napotkawszy sprzyjające warunki rozprzestrzenia się szybko, rozkrzewiając się i przysłaniając światło innym roślinom. Ciężka do wyplenienia,  dlatego radzi się wkładać sadzonki do ziemi w plastikowym pojemniku i tak przysypywać ziemią. Ja to uznałam za barbarzyństwo i teraz walczę w zielniku o miejsce dla innych roślin, a próby zdyscyplinowania krnąbrnej mięty kończą się na przesadzaniu jej w inne miejsce, gdzie przepysznie znów się rozrasta. W upalne dni, poruszone liście dają niesamowity kojący i orzeźwiający aromat. Należy do roślin leczniczych, jej surowcem są liście.


Mięta zebrana, gotowa do suszenia.



Znana głównie ze swojego kojącego wpływu na problemy żołądkowe - każda mama i babcia ma w swojej apteczce ekspresowe herbatki z wysuszonym zielem mięty. Zawarte w liściach składniki ( m. in kwas askorbinowy, karoten, rutyna, garbniki, flawonoidy) usprawniają pracę jelit, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci. Olejek miętowy może być używany do inhalacji podczas nieżytu górnych dróg oddechowych. Mięta ma również lekkie działanie uspakajające. Jako składnik nalewki czy herbatki może łagodzić stany zapalne jamy ustnej i odświeża oddech.

W kuchni najczęściej łączona jest na słodko  - z czekoladą (gorzką, deserową),  lodami... Może być stosowana jako orzeźwiający napój podczas upalnych dni. Często dodaje się ją również do sosów, dipów czy  sałatek.

Kojąca herbata miętowa:

Łyżka suszonych liści lub dwie garście liści świeżych zalać wodą o temperaturze około  80 stopni Celsjusza. Parzyć pod przykryciem 10 – 15 minut, liście odcedzić pić drobnymi łyczkami.

Orzeźwiająca sałatka:
Pół arbuza
Ser grecki
Czerwona cebula
Liście świeżej mięty
Dzień wcześniej pokroić cebulę w piórka, skropić sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.  Arbuz wyczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z serem greckim. Wymieszać z sokiem z cytryny i czerwoną cebulą, dodać listki świeżo zerwanej mięty.

Melisa lekarska /Melissa oficinalis/


“W mitologii greckiej Melissa była nimfą, która tak zdenerwowała Zeusa, że ten przemienił ją w pszczołę. W miejscu jej śmierci wyrosła pięknie pachnąca roślina, która swoim aromatem wabiła do siebie wszystkie pszczoły. Druga wersja tej historii opowiada, że nimfa Melissa uczyła ludzi jak zbierać miód od pszczół, a przy ulach właśnie sadziła pięknie pachnące rośliny.”

Ludowe nazwy to rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Ma piękny, cytrynowy zapach. Ziele lecznicze, surowcem są liście,  z których wytwarzany jest olejek.

Jest znana głównie ze swojego działania uspakajającego, pomocna jest przy zwalczaniu bezsenności. Pomaga również w bólach menstruacyjnych (niektórzy uważają, że może przyspieszyć menstruację). Może służyć do zbicia gorączki podczas chorób infekcyjnych, ponadto ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Pomaga przy chronicznych migrenach. Maść z melisy  koi ukąszenia po owadach a kompresy likwidują obrzęki.

Prześliczne, ząbkowane liście melisy.


W kuchni melisa używana jest przede wszystkim jako orzeźwiająca herbata. Pojawia się również w sałatkach owocowych i deserach lodowych. Dobrze zastępuje trawę cytrynową, niestety  jej suszenie powoduje wytracenie się specyficznego, cytrynowego aromatu.

W kosmetyce używana do tonizujących kąpieli dla przetłuszczającej się cery i włosów.
Roślina miododajna, uwielbiana przez pszczoły.

Letnia ambrozja:
Garść świeżo zerwanych listków mięty
Garść świeżo zebranych listków melisy
3-4 listki szałwii
Kilka truskawek
Sok z cytryny
Dzban zalać wodą, dodać pokrojone w ćwiartki truskawki, zioła  wstawić na kilka godzin przed podaniem do lodówki. Następnie dodać kilka kostek lodu.  Można dosłodzić miodem.

Odświeżający hit letnich imprez.

Jak wyżej ;)




Bibliografia + ryciny:
Wikipedia.pl
Ofeminin.pl
„Leki z Bożej Apteki”
„Zioła lecznicze”







4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbowanie połączenia mięta, cytyna, melisa i truskawki - orzeźwia niesamowicie:)

      Usuń
    2. Dlaczego ja wcześniej tuta nie trafiłam??? Nic nie wiedziałam!! ah !! Miło tutaj gościć! a letnią ambrozję na pewno wypróbuję!

      Usuń
    3. Och jak miło Cię widzieć!:*

      Usuń

Dziękuję za komentarz! :)

Behind The Web

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Mój instagram

Instagram
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polecam